Amerikaya Vize

Amerika Turist Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika Turist Vizesi Nasıl Alınır?
Benim Başvurduğum vize “öğrenci vizesi ” yani F1, F2 vizesi. Sizler ise turist vizesi yani göçmen olmayan vize Öncelikle alttaki linke giderek DS-160 formunu doldurmanız gerekiyor. Linke tıkladıktan sonra Türkiye/İstanbul ya da Ankara’yı seçip devam ediyorsunuz.
https://ceac.state.gov/genniv/

Bu DS-160 formu size karışık gelebilir ama üstesinden gelinmeyecek gibi değil. orta seviye ingilizce sahip birisi rahatlıkla doldurabilir.

Formu doldururken dijital olarak vize fotoğrafını yüklemenizi öneririm. Bu fotoğraf olmadan da devam edip başvuruya gidince fotoğraf teslim edebilirsiniz ama bir daha uğraşmaktansa 5cm’e 5cm Amerika Vize standartlarında çekilmiş fotoğrafınızı forma yükleyin. Eğer fotoğrafınız standartlara uyuyorsa başvuruda sizden ekstra fotoğraf talep etmeyip verilecek vizede bu fotoğrafı kullanacaklar. Tabi yine de başvuruya giderken siz bir fotoğraf götürün ne olur olmaz. Ayrıca fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekiyor. Bunu anlamak içinde götürdüğünüz fotoğrafın pasaport fotoğrafıyla aynı olup olmadığına bakıyorlar. Eğer aynı ise yenisini çektirip gelin diyorlar.

abd-vize

Formda diğer bir kısım ise Amerika’ya kimin yanına gideceğiniz bölümü. Burada “ben tek başıma gideceğim, orada tanıdık kimsem yok” diye bir seçenek maalesef mevcut değil. Ya Amerika’da ikamet eden birinin isim, adres ve telefon bilgilerini gireceksiniz ya da orada ziyaret edeceğiniz bir firma bilgisi girmek zorundasınız.

Formda yine birçok kişinin sorduğu şey “aylık gelire ne yazmalıyız?”. Resmi olarak sigortam asgari ücret üzerinden ödendiği halde aylık gelirime 1.500-2.000 USD işaretleyenler mevcut.

Son olarak gitme amacınız turistik amaçlıysa vize kategorisini B2 seçmeniz gerekiyor. B2 kategorisi hem sağlık/tedavi için hem de turistik amaçlı gitmek isteyenleri kapsıyor.

Formda bilgileri doldururken 5 dk hiç bir işlem yapmayınca sistem sizi atıyor. Bu nedenle yaptığınız tüm işlemler yok olabilir, sizde buna karşılık kaydederek devam ediniz. İsterseniz bu kayıt işlemini formu bilgisayarınıza yükleyerek de yapabilirsiniz, tercih size kalmış.

Formu eksiksiz doldurup bitirdiğinizde son olarak kontrol etmeniz için tek tek sayfaları göz gezdirmeyi unutmayın. Eğer bir hata ya da eksiklik varsa düzenlemeyi yapabilirsiniz. En son onayı verdikten sonra formda tekrar değişiklik yapamıyorsunuz, buraya dikkat edin.

Onaydan sonra size bir barkod numarası veriliyor. Bu barkod numarası sizin vize başvuru biletiniz gibi bir şey. Formda her şey bittikten sonra aynı konser bileti(Visa Comfirmation) gibi pasaport bilgilerinizi ekranda görüyorsunuz ve randevuya giderken bu bileti yanınızda götürmeniz gerekiyor. DS-160 formunu götürmüyorsunuz. Ayrıca bahsettiğim bilet örneği forma girdiğiniz e-mail adresinize de gönderiliyor.

İşlemler bittiğinde 2. Adım randevu alma sırasına geliyoruz.

Alttaki linke tıklayarak Amerikan Konsolosluğunun Türkiye resmi sitesine gidiyorsunuz.
https://usvisa-info.com/tr-tr/selfservice/ss_country_welcome

Üstten “hesap oluştur” sekmesine tıklıyorsunuz. Yeni hesap oluşturmak için gerekli bilgileri giriyorsunuz. Sisteme giriş yaptıktan sonra sıra randevu almaya geldi.

Randevu alımı yapmadan önce ödemeyi yapmanız gerekiyor. Burada ödeme tutarı için iki alternatif var. Biri 160 usd diğeri 400 TL. Ödemeyi ister online olarak kredi kartınızla dolar kurundan yapabilirsiniz, isterseniz hesaba geçebilirsiniz.

Randevuyu alırken genellikle yer olmadığı için 1 ay öncesinede gün verebilir. Genelde 15-20 gün arasında değişiyor.
Duyduğuma göre randevuyla ilgili acelesi olanlarda konuyu mail veya telefonla belirtip, zamanının kısıtlı olduğundan bahsedinde, 3-4 gün sonrasına randevu verebiliyorlarmış.Önemli bir not randevu tarihini seçerken öğleden sonrası için seçim yapılamıyordu. Randevular sadece öğleden önce yapılıyor.

Tüm bu aşamalara kadar farkındaysanız pasaport haricinde hiçbir belgeye ihtiyacınız olmadı. Adamlar zaten sizden her hangi bir evrak istemiyor. Dedikleri şey; mülakata gelirken yanınızda formda doldurduklarınızı ispatlayıcı şeyler getirebilirsiniz, görevli sorarsa göstermeniz faydanıza olur. Bu belgeler kabaca şu alttakiler gibi olabilir;

– 3 aylık maaş bordrosu
– Çalıştığınız/Sahibi olduğunuz şirketin imza sirküleri ve ticaret sicil gazete örneği
– Vergi levhası
– Şirketten alınmış imzalı izin yazısı
– 3 aylık banka hesap özetiniz
– Varsa üzerinize ev ya da araba tapusu
– Uçak bileti rezervasyonu
– Varsa davetiye mektubu
– Eski pasaportunuz (Varsa muhakkak götürün)

DS-160 formunu doldurdunuz, ödemeyi yaptınız ve randevuyu aldınız. Artık geriye bu yukarıdaki evraklardan hazırlayabildiğiniz kadarını yanınıza alıp görüşmeye gitmek kalıyor.

Ben ankaradaki konsolosluğa gittim. Evrakların bazılarını hazırlayıp yola çıktım. Daha önce vize almaya gidenlerle konuştuğum kadarıyla herkes çok heyecanlı oluyormuş. Bu heyecan yüzünden mülakatta rahat konuşamıyor ve dolayısıyla vizeyi almak güçleniyor diye duydum. Size tavsiyem rahat tavırlar sergileyin. Randevu saatinden en geç 1 saat önce konsoloslukta bulunun.

Eğer yanınızda cep telefonu ya da ipad ve benzeri bir cihaz varsa içeri almıyorlar ve orada emanet yeri de yok.

Güvenlik kontrolünden sonra başka bir görevli yanınızda getirdiğiniz Visa Comfirmation’unuza, fotoğraf ve pasaportunuza bakıp bir eksik yoksa sizi randevu görüşme bölümüne gönderiyor. Asansöre binip odaya giriyorsunuz. Girişte bankodaki görevli pasaportunuzu ve Visa Comfirmation belgenizi alıp kontrol ettikten sonra damga basıyor ve birbirlerine lastikleyip, bir sıra numarasıyla beraber size geri veriyor.

Sıranızı aldıktan sonra daha oturmadan numaranız yanıyor, ve parmak izi felan verip tekrar oturuyop bekliyorsunuz. bu sırada tüm görüşmeler herşey 2 metre içinde oluyor. Herkesi görüp neler konuşulduğunu rahatlıkla duyabiliyorsunuz. kimisine hiç birşey sormadan vizeniz onaylandı diyorlar, kimine soru üzerine soru. Birde dikkatimi çeken bir konu evli birine siz evliymişsiniz, eşinizin izni varmı bu ziyaretinize gibi bir saçma soru sordu.

Benimle mulaakat yapan kirlı sakallı ve orta yaşın biraz üzerindeki görevli kişiyle aramdaki diyolog.

– Merhaba
+ Merhaba
– Pasaporta bakıp inceliyor.
+ Ben tebessüm ediyorum.
– Ne zaman gitmek istiyorsunuz?
+ Ağustos ayında
– Kaç gün kalacaksınız?
+ 6 ay
– Nereye gideceksiniz?
+ Washington
– Başka bir yere gitmeyi düşünüyor musunuz?
+ Sonraki sefer başka bölgelere gitmeyi düşünüyorum.
– Ne iş yapıyorsunuz?
+ İT sektöründeyim.
– Güzel meslek(tebessüm)
+ Nerede oturuyorsunuz?
– İstanbul
+ Hangi semt?
– Ümraniye
+ Kimle kalıyorsunuz?
– Annem ve babam ile
+ Vizeniz onaylandı
– Teşekkürler

Vizeniz onaylandı yazılı beyaz bir kağıt verip sizi gönderiyor.
Artık yapmanız gereken pasaportunuzun, formu doldururken belirlediğiniz PTT şubesine gelmesini beklemek. Genellikle bir hafta içerisinde gelir.

About Oxygen 60 Articles
Hayaller ile geçen bir yaşam ve bu hayallerin sürüklediği yolculuklar ve maceralar. İnsan hayatında hayallerin bitmemesi gerektiğine inanan biri olarak yaşamımı sürdürüyorum. Son günlerde sıklıkla blog yazıyorum ve bundan keyif alıyorum.

1 Yorum

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*