BHUTAN

Bhutan Krallığı, Asya coğrafyasında ki küçük bir ülkedir.  Bhutan Krallığında doğayla iç içe olabilir ve kültürünü tecrübe edebilirsiniz. Ama Bhutan gece hayatı oldukça sönüktür. Şehirlerinde sadece barlar ve birkaç Kulüp bulabilirsiniz. Bu eğlence yerleri ise Bhutan kültürünün etkisi altında olup aslında ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunmaktadır. Ama sadece doğası ve yüzyılların birikimi olan eşsiz Bhutan kültürünü tanımak bile bu küçük Asya ülkesine ilgiyi arttırmaya yetmektedir. Bhutan Dünyada Asya’nın son cenneti olarak adlandırılır ve dünya gezginleri tarafından adından sıkça söz ettirir. Maalesef ülkemizde adını bilen çok azdır. Modernleşme ve kalkınma hamleleri yapan Bhutan Krallığı önceliğini kültürüne ve doğasına vermiştir. Dünyada ilk kez sokakta sigara içme yasağı koyan ülkedir. Ayrıca ülkede naylon poşetin kullanımı da yasaktır. Çevreye verdiği duyarlılığı ve kültürünü koruma hareketleri sonucu ülkeye gelebilecek vasıfsız turistlerin önüne geçebilmek için kendine özgü vize kuralları uygulamaktadır. Bhutan Krallığı münferit olarak gelen turistlere vize vermemektedir.

 

Bhutan Geleneksel Kıyafetleri
Bhutan Geleneksel Kıyafetleri

 

Bhutan Vizesi :

Bhutan tatili planlayanlar ilk önce Bhutan vizesi almak için yetkili bir turizm acentesi ile ayarlamaları yapası gerekmektedir. Bhutan Krallığı Ülkeye gelecek Turistlere zorunlu günlük harcama alt limiti getirmiş ve bu harcamaların peşin ödenmesini mecburi kılmıştır. Bu harcama limitleri gidecek kişi sayısına göre günlük otel konaklaması, yemek, restoran, rehber, günlük tur, servislerin toplamı olarak ele alınıp, bu rakam kişi başı 200 dolar ile 250 dolar arasında değişmektedir. Bu ücretler yerel acenteler tarafından kalacağınız her gün için ödemeleri peşinen yapıp göstermeleri gerekmektedir. Ardından Turizm konseyinden onay belgesi alan turizm acentesi bu belgeler ile Bhutan Dış İşleri bakanlığına sizin adınıza başvuru yapıp, ardından verilen onay belgesi ile Ülkeye girişte kapıda sorunsuzca vize alabiliyorsunuz. Hatta Bhutan’ın hava yolu şirketi olan Druk Air bu onay belgesinin numarası olmadan size bilet sağlamıyor.

Aslında çok karışık görünse de sizin yapacağınız tur acentesine gidip istediğiniz turun ödemesini yapıp pasaport bilgilerinizi verip vize işlemlerinizin onaylanmasını beklemektir. Diğer tüm işlemleri turizm acenteniz tamamlayacaktır. Size Düşende Bhutan gezisinin tadını çıkarmaktır.

Bhutan’a nasıl gidilir ?

Bhutan Paro Airport
Bhutan Paro Airport

Bhutan Krallığına Türkiye’den direk uçuş seferleri bulunmamaktadır. İsterseniz Hindistan, Tibet ve Tayland üzerinden aktarmalı Bhutan Paro Havaalanına ulaşabilirsiniz. Ya da isterseniz Hindistan’a Uçak ile gidip oradan Jaigon – Phuentsholing sınır kapısından kara yolu ile giriş yapabilirsiniz. Uçak yolculuğundan tedirgin oluyorsanız inanın uçak ile gittiğinizde bir daha uçağa binemeyecek kadar korku yaşayabilirsiniz. Ayni zamanda Kara yolu ile giderken de sarp uçurum kenarlarından yolculuk yapacağınız için günlerce arabaya binemeyeceksiniz.

Buthan Geceleri
Buthan Thimphu

 

Bhutan’ın Önemli şehirleri :

Thimphu Bhutan’ın başkentidir. Paro ise diğer bir önemli şehir olup Bhutan’ın dış dünya ile hava ulaşımını sağlamaktadır. Diğer önemli şehirleri olarak Phunka ve Tsirang ı sayabiliriz.

 

 

Bhutan’da gezilecek yerler :

Bhutan Tiger Nest
Bhutan Tiger Nest

1- Paro Takstang bilinen adı ile Tiger Nest Manastırı : Bu manastır, yaklaşık 3000 metre yükseklikteki kaya çıkıntılarına kurulmuştur. Bhutan’ın simgesi olan Tiger Nest Manastırı da tüm dünyaca bilinmektedir.

2- Punakha Dzong : Phunakha bölgesinde nehir yanında olan bu tarihi yapı Bhutan’ın ikinci eski idari binasıdır.

3- Tashichha Dzong : Thimphu da bulunan bu tarihi bina 19. Yüzyıla kadar Bhutan Krallığının idari merkezi olmuştur.

4- Kyichu Lhakhand Manastırı : Paro da bulunan Kyichu Lhakhand Manastırı Bhutan’ın en eski manstırıdır.

5- Dechen Phodrang Manastırı : Thimphu da bulunan Dechen Phodrang Manastırı yüzyıllarca Budizm okulu olarak Budist rahibi yetiştirmiş olan Bhutan Budiziminde önemli bir yeri olan manastır okuludur.

6- Gangteng Manastırı : Phodrang bölgesinde bulunan Gangteng Manastırı Bhutanın iki önemli Budizim merkezi okulundan biridir.

7- Ta Dzong Manastırı : Paro bölgesinde bulunan bu yapı görülmeye değer niteliktedir.

8- Bhutan Ulusal Müzesi : Paro bölgesinde bulunan müze Ta Dzong Manastırında yer almaktadır.

Bhutan Yemek Kültürü :

Buthan Mutfağı
Buthan Mutfağı

Aslında Bhutan yemek kültüründe pek fazla çeşit yoktur. Sebze yemekleri ağırlıklı olarak tercih edilmektedir. Bhutan’da deniz ürünleri bulmakta zorlanabilirsiniz. Çok ender olarak tatlı su balığı bulma ihtimaliniz vardır. Bhutan mutfağında Hindistan Bangladeş Çin mutfağından izler görebilirsiniz. Buthan yemekleri Türk damak zevkine oldukça yakın sayılabilir.

 

 

Bhutan Para Birimi :

Bhutan’ın para Birimi Bhutan Ngultrum yani BTN dir. Ayrıca Bhutan’da Hindistan Rupisi de kullanılmaktadır.

Bhutan iklimi :

Bhutan’da beş mevsim görülmektedir. Normal dört mevsim ile muson yağışlarının etkili olduğu muson mevsimini de beşinci mevsim olarak sayabiliriz.
Kışları ılık bir hava seyir ederken yazları ise nemli ve sıcaktır. Muson zamanı ise Mayıs ayından Eylül ayına kadar sürüp yağmurlu olmaktadır. Bhutan’ı her mevsim ziyaret edebilirsiniz.

Bhutan trafik ve ulaşım :

Bhutan’da şehir içi ve şehirlerarası ulaşımda Taksi ve otobüsü kullanabilirsiniz. Ama sizlere tavsiyem Şehirlerarası ve diğer bölgelere ulaşımda şoförlü motosiklet ile ulaşımınızı yapmanızdır. İnanın Normal araçlar ile yaparsanız yaşadığınız korku yapmış olduğunuz güzel tatili büyük ölçüde gölgeleyecektir.

Bhutan Gece Hayatı :

Bhutan Gece Hayatı
Bhutan Gece Hayatı

Bhutanda Gece hayatı sönük geçmektedir. Genellikle büyük şehirlerde bulunan barlar ve club lardan ibarettir. Bu gece mekanları aslında oldukça eğlenceli vakit geçirebilir Bhutan kültürünün etkisinde kalan Bhutan gecelerinin tadına varabilirsiniz. Ama sadece Bhuthan gece hayatı için gidilecek bir yer değildir ve yetişkin erkeklere yönelik alternatif hemen hemen hiç yoktur. Birde uyarı sakın Bhutanlı gençleri fazla içirmeyin. Aşırı içki içer  kontrolünü kaybederler.

Toplam 5 Yorum Var

  1. Sayın Asya Rehberi
    BHUTAN da neresi ya siz bizleri nerelere götürüyorsunuz bu ülkeye gitmenin bir maliyeti günlük harcama limiti olması çok entrasan geldi aynen devam takipteyiz

  2. Çok güzel bir sosyo kültürel ülkeyi anlatmışsınız. Türklerin tanımamalarını ulaşımda olan zorluğa bağlıyorum, Tiger Nest Manastırı’da bizim sümela manastırı andırdı bana. Benim istediğim tarza bir genel kültür yazısı paylaştığınız için teşekkür ederim. Daha fazla bu tarzda yazılarınızı bekliyorum.

  3. Sn.Asya Rehberi;

    Yüzyıllardır bu ülkeler yerlerinde ama bizler tembelliğimizden midir yoksa imkansızlıklardan mıdır bilmiyorum böyle yerlerin var olduğunu sizlerden öğreniyoruz.

    Çoğu vatandaşımız için uzakdoğunun Tayland,Çin,Japonya olduğu ülkemizde bu gibi tanıtım yazılarının çok faydalı olduğu kanaatindeyim.

    Elinize sağlık yine çok bilgilendirici bir yazı olmuş ..Emeğiniz için şahsım adına teşekkür ederim.

    Saygılarımla

  4. bhutan’a hep gitmek istemişimdir. Ancak nasıl yapacağım hakkında en ufak bir bilgim bile yoktu.Ancak burada ki paylaşımlarınız bilgilendirici olacağı gibi aynı zamanda da öğretici. Yeniden teşekkür ederim..

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*