ROMANYA

Romanya yüzyıllarca Osmanlının toprağı olmuş, Türk kültürünün her adım başı hissedildiği bir ülkedir. Romanya, Çavuşesku rejiminin yıkılmasından sonra kapılarını dünya gezginlerine açan, ilk yıllarda Türk gezginlerinin özellikle de Erkeklerinin ilgi odağı olmuştur. Ardından AB ye girmesi ile Romanya’ya ulaşımımız biraz kısıtlansa da yine ülkemiz insanının vazgeçemediği bir destinasyondur. Romanya tatili gerek Türk gezginleri gerekse diğer ülke gezginlerinin tercihleri arasında yer almaktadır. Son yılların tv gözdesi vampir dizileri sayesinde Romanya yine Kazıklı Voyvoda yani Kont Dracula ile ilgi odağı olmuş Romanya gezisi yapan turistlerde artış oluşmuş durumundadır.

Romanya’da isterseniz kültür gezisi yapıp Osmanlı ve Romen tarihi yerlerini gezebilir, isterseniz de iç kesimlerde kış turizminin keyfini yaşayabilirsiniz. Ya da Başkente ve önemli şehirlerde kalıp Romanya gece hayatına dalıp Romanya gecelerinin keyfini yaşayabilirsiniz.

Romanya Vizesi :

TC PasaportuRomanya Avrupa Birliğine girişi ile Türkiye vatandaşlarına vize uygulamaya başlamıştır. Romanya makamları Türkiye Yeşil Pasaport ( Hususi ), Gri Pasaport ( Hizmet ) ve ya Siyah Pasaport ( Diplomatik ) sahiplerine vize istememektedir. İster turistik isterse transit diğer ülkelere geçiş için kullanılsın 180 gün içinde toplam 90 günlük konaklamayı geçmemek kaydı ile vize istememektedir.

Türkiye Normal Umumi pasaport ( Bordo ) sahibi olup, diğer bir Avrupa Birliği veya Schengen Üye Ülkesi tarafından düzenlenmiş geçerli bir vize ya da oturma iznine sahipseniz yine turistik ve transit geçişlerde 180 gün içinde toplam 90 günlük konaklamayı geçmemek kaydı ile vize istememektedir. Burada dikkat etmeniz gereken husus ise almış olduğunuz geçerli vizenin veya oturma izninin bitiş tarihinin ülkede bulunacağınız süre ile çatışmamasıdır. Aksi takdirde sınır kapısından ülkeye giriş yapamadan geri yollanabiliyorsunuz.

Geriye kalan tüm Normal Umumi TC Pasaport ( Bordo ) sahiplerinden ise ister turistik amaçlı isterse transit geçiş için vize istemektedir. Bu vize başvurularını Türkiye’deki Romanya Elçiliklerine veya bulunduğunuz ülkedeki Romanya Elçiliklerine başvuruda bulunup alabilirsiniz.

Yalnız başvuruda bulunurken dikkat etmeniz gerekenler. Umumi normal pasaportunuzun düzenlenme tarihi 10 yılı geçmemiş olması yani yeni bir pasaport olması, Pasaportunuzun geçerlilik tarihinin 9 aydan az olmaması gerekmektedir.
Ayrıca konaklayacağınız süre zarfında geçiminizi sağlayacak maddi imkanınızı ispat etmeli ve de zorunlu olarak 30,000 Avroluk seyahat sağlık sigortası yapış olmalısınız.

Romanya’ya Kısa süreli 15 gün ile 1 aylık münferit olarak tatile gidecekseniz şahsen başvuruda bulunmanız gerekmektedir, ama Romanya turu ile gidecekseniz ya da turizm acentesi vasıtası ile gidiyorsanız acentelere gerekli evraklarla birlikte vekalet verip işlemleri acentenizin takip etmesini isteyebilirsiniz. Yine Münferit Tatil yapacak kişi sayısı 6 kişiden fazla ise bu başvuruları Turizm acentesinde olduğu gibi bir kişiye vekalet verip bir kişinin işlemleri takip etmesini sağlayabilirsiniz.

Romanya ya Nasıl Gidilir :

Tarom Romen HavayollarıTHY’nın Romanya’nın Başkenti olan Bükreş’e Ankara, İstanbul, İzmir gibi önemli şehirlerimizden uçuş seferleri düzenlemektedir. Bu seferler gideceğiniz şehre göre yaklaşık 45 dakika ile 1.5 saat arasında süren uçak yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. THY’nın dışında daha uygun fiyatlı olan Tarom Romen Havayolu ve Pegasus Havayolu şirketleri ile ulaşmanız mümkündür.
Bir diğer Romanya’ya Ulaşım tercihi ise Otobüs yolculuğudur. Otobüs ile İstanbul Aksaray Otogarı ve İstanbul Esenler Otogarından kalkan otobüsler ile Romanya’nın değişik şehirlerine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Ayrıca meraklısı için TCDD’nın yataklı tren seferide mevcuttur. Yaklaşık 17 saat süren bu yolculuk ile de Romanya Bükreş’e ulaşabilirsiniz.
Tabi isteyenler de kendi şahsi araçları ile kara yolunu tercih edebilirler.

Romanya nın Önemli Şehirleri :

Bükreş Romanya’nın Başkenti olup en fazla turisti çeken şehirlerin başında gelmektedir. Ayrıca Karadeniz kıyısında bulunan Köstence’yi de unutmamak gerekir. Bu iki önemli şehrinin yanında Broşov , Yaş ( Laşi ), Cluj Napoca, Craiova ile birçok turistik ve önemli şehri bulunmaktadır.

Romanya Bükreş Köstence Plajı

…………………Bükreş…………………………………………Köstence……………………..

Romanya da Gezilecek Yerler :

Bran Kalesi
Bran Kalesi

1- Bran Kalesi : Braşova yakın olan bu kale gezilip görülecek yerler arasında Turistler arasında 1. Sırada yer almaktadır. Ayni zamanda Kont Drakula olarak bilinen Kazıklı Voyvodanın kalesi olması ile de ünlüdür.

2-Corvin Kalesi : Deva şehir yakında olan Corvin Kalesi Avrupa’nın sayılı büyüklükteki kalelerinden biridir. Ayni zamanda Kazıklı Voyvodanın 7 yıl boyunca Macarlar tarafından burada esir tutulduğu yönündeki efsane de bu kaleye yoğun bir ziyaretçi olmasını sağlamıştır.

Romanya Sfenksi
Romanya Sfenksi

3- Romanya Sfenksi : Transylvania bölgesindeki Bucegi dağlarında yer alan Romanya Sfenks’i aslında doğal olaylar sonucu oluşmuş bir kayalıktır ama Mısırdaki Sfenks’e tıpatıp benzemesi ve efsanevi Transylvania bölgesinde olması sebebi ile son yıllarda turistlerin ve ziyaretçilerin akınına uğramaktadır.

4-Kültür Sarayı : Laşi yani Yaş’ta bulunan Kültür Sarayı gezilip görülecek yerler arasında yer almaktadır.

Bükreş Parlemento Sarayı
Bükreş Parlemento Sarayı

5- Parlamento Sarayı : Parlamento Sarayı Bükreş’te bulunmaktadır.Dünyanın en pahalı ve en ağır yönetim binası olarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir.

6- Mecidiye Şehri : Köstence yakınlarında olan bu küçük şehir Kırım Tatar Türklerinin yaşadığı küçük bir Türk şehridir mutlaka gidip Romanya’da Türkçe konuşulan bu şehri ziyaret etmelisiniz.

Tabi yukarda sayılanlardan da fazla ilginç tarihi ve de en önemlisi Osmanlı zamanından kalmış olan atalarımızın bıraktığı birçok gezilip görülecek yerler mevcuttur.

Romanya Gece Hayatı :

Bükreş GeceHayatı
Bükreş Gece Hayatı

Romanya gece hayatı tahmin ettiğiniz gibi oldukça canlı her kesime her keseye uygun mekanları ile ziyaretçilerini beklemektedir. Romanya’nın hemen hemen tüm şehirlerinde Gece Clubleri, Discolar ve Barlar bulabilir, zevkinize göre gecenizi geçirebilirsiniz. Tabi Romanya gece hayatı denince ilk akla Romanya kızları‘nın güzelliği gelir. Ziyaret amacınız sırf yetişkin erkeklere hitap eden yerleri görmekse Avrupa’nın tam yerine gelmişsinizdir demektir. Özellikle son yıllarda Avrupadan sırf gece hayatı ve eğlenceleri için turlar düzenlenmektedir. Romanya gecelerinde her türlü zevki bulabileceğiniz mekanlar mevcuttur.

Romanya Yemek Kültürü :

Romanya Yemek kültürü oldukça zengin olup Romanya mutfağında her yerde olduğu gibi eski Osmanlı mutfağının izlerine rastlayabilirsiniz. Romanya mutfağı Türk damak zevkine oldukça yakındır. Yeme içme konusunda zorlanmazsınız. Zaten Romanya’da yerleşik birçok Türkün çalıştırdığı Türk restoranları da bulabilirsiniz. Hatta Türk Kahvesi ile Çay bile kültürlerinde yer etmiştir.

Romanya Para Birimi :

Ruman Leyi
Ruman Leyi

Romanya’nın para birimi Rumen Ley’i yani RON dur. Romanya’da para bozdururken dikkatli olunuz. Türkiye’den ayrılmadan Kurları iyice inceleyip Romanya’da ki kurları iyice araştırınız hatta 4-5 yere sorup en uygun olan yerden bozdurunuz. Yanınızda Avro ve Dolar götürmenizde fayda vardır.
Romanya 2005 yılında paradan 4 sıfırı atıp yeni Lei ye geçmiştir. Eski Lei’de 2007 ye kadar kullanılıp tedavülden kalkmıştır.
Romanya’ya girişte 10,000 Avro veya tekabülü para biriminden fazla olan nakit ile tüm ziynet, mücevher eşyalarını beyan zorunluluğu vardır. Ülkeye Transit geçiş olsun Turistik gezi amaçlı olsun bu beyanı yapmazsanız Romanya çıkışında yanınızdaki mücevher ve nakit para toplamı 10.000 Avroyu geçen kısmına el konulmaktadır. Ülkeye girişte çoğu vatandaşımızın beyan etmediğinden dolayı çıkışlarında paralarına ve ziynet eşyalarına el konulmuştur. Lütfen bu duruma düşmemek için gereken özeni gösterelim.

Romanya İklimi :

Romanya’nın iklimi normal Avrupa’daki gibi karasal iklimdir. Kışları iç bölgelerde soğuk ve karlı olup kış turizmi düşünenler için idealdir. Kışın Karadeniz kıyısında bulunan Köstence’de ise daha ılıman bir hava gözlenmektedir. Kışın bitimi ile gelen ilkbahar çok kısa sürüp yerini yaz ayına bırakmaktadır. Romanya’nın Yaz aylarında sıcaklığı oldukça yüksektir ortalama 40 derecede seyreder. Yaz aylarında aşırı nem olmamaktadır. Yaz aylarının bitimi ile gelen sonbahar oldukça uzun olup Romanya’nın iç bölgeleri yumuşak kış havasında seyrederken deniz kıyılarında daha ılıman bir şekilde yaşanmaktadır.
Romanya’ya yılın 12 ayı turistik amaçlarınız doğrultusunda ziyaret edebilirsiniz.

Romanya Trafik Ulaşım :

Romanya’nın trafiği nerdeyse Türkiye ile aynidir. Ama Trafik uygulamalarında bizlerden daha katıdırlar hele ki yabancı plakalı veya kiralık araçla seyir ediyorsanız sırf rüşvet almak için sizleri sudan sebeplerle durdurabilirler. Bu yüzden tüm trafik kurallarına kati suretle uymanız gerekmektedir. Yaya geçitlerinde özellikle dikkat etmelisiniz şayet daha ilk adımını bile atmış yaya varsa sakın yaya geçidi işaretine tekerinizi bile değdirmeyin cezayı yersiniz. Aslında bu uygulamaya kendi ülkemizde de uymalıyız.
Şehir içi ulaşımlarda taksi otobüs ve tramvayları kullanabilirsiniz. Şehirlerarası ulaşım için ise Uçak otobüs ve tren seçenekleri mevcuttur. Bu seçeneklerden hangisini tercih edeceğiniz sizlere kalmış olup özellikle taksilere dikkat etmeniz ve de taksimetreyi açtırmasını istemelisiniz. Yoksa gideceğiniz yere vardığınızda aşırı bir ücret talep edebilirler.

Toplam 2 Yorum Var

  1. Bir tur yada rehberlik hizmeti veren bir firmadan bile goremiyecegimiz bilgilere yer verilmiş. Cok begendim kiritik bilgilere değinilmiş, emegi gecenlere tesekkurler.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*