BANGLADEŞ

Bangladeş Manşet

Bangladeş; K.K.T.C yi ilk tanıyan ülke olması sebebi ile Bangladeş benim açımdan önemli bir yere sahiptir. Bangladeş 1971 yılında Pakistan’dan bağımsızlığını kazanan Müslüman bir ülkedir. Halkın geneli İngiliz sömürgesinden önceki Babür Türk’leri ile Hint Halkından oluşmaktadır. Ülke geneli itibarı ile yoksul ve az gelişmiş ülke izlenimi verse bile doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ile Turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Bangladeş Tatili yapacak olanların ülkenin geneli ile ilgili bilgi sahibi olması ve iyi araştırıp Bangladeş gezisine öyle çıkması kendi avantajlarına olacaktır.
Bangladeş halkı Türk halkına oldukça sempati duymaktadırlar. Hatta Mustafa Kemal Atatürk adında Dakka’da Cadde adı bile vardır. Maalesef Bangladeş halkı eski sömürgeci dönemin ruhundan kurtulamayıp ülke genelinde köklü değişiklik ile Reformlara gidememektedir. Bunu sonucu olarak Ülke ve Ülke halkı ucuz işçi statüsü altında modern köleler gibi batılı uygar denilen devletler tarafından sömürülmektedir..

Bangladeş Vizesi :

Bangladeş DakkaBangladeş Türk vatandaşlarından, Umumi yani bordo pasaport sahiplerinden vize istemektedir. Geriye kalan diğer pasaport türlerine 90 güne kadar vize uygulamamaktadır.
Umumi pasaport sahipleri ilk önce Vize başvuru formunu alıp eksiksiz ve tam olarak doldurup forum ve pasaportunuz ile ekinde de Pasaport Fotokopisi, iki adet vesikalık resminiz, Gelir belgeleriniz, Nüfus cüzdanı fotokopisi, Banka Hesap Cüzdanı fotokopisi, varsa Tapu ve araç ruhsat fotokopiniz, Uçak biletiniz, Otel Rezervasyonunuz ile Seyahat sağlık sigortası ile elçiliğe başvuru yapabilirsiniz. Turistik amaçlı olarak 90 günlük vize verilmektedir.
Bangladeş vizesi için gerekli evrakları bir tamam yapıp zorunlu sağlık sigortasını da yaptırıp öyle başvuruda bulunun. Ayrıca sakın elçilik görevlilerinden vize konusunda yardım beklemeyiniz işlemleriniz evraklarınız tam ise onaylanıp vizeniz çıkacaktır aksi takdirde onaylanmayacağını belirtelim. Birde Pasaportunuzun ülkeyi ziyaret edeceğiniz süre sonunda olan tarihten en az 1 yıllık geçerliliği olmalı ve iki boş sayfasının bulunması gereklidir.

Bangladeş e Nasıl Gidilir :

Bangladeş dakka geceleriTürkiye’den Bangladeş’e THY nın belirli tarihlerde aktarmasız direkt uçuş seferi bulunmaktadır. İsterseniz aktarmasız uçabilir ya da aktarmalı olan diğer hava yollarını tercih edebilirsiniz. Seçeceğiniz havayolu firmasına bağlı olarak yaklaşık 10 saatten 15 saate kadar değişen aktarmalı uçak yolculuğu ile Bangladeş Dakka veya Chittagong havaalanına ulaşabilirsiniz. İsteğe ve tercihe göre ilk Hindistan’a havayolu ile ulaşıp ardından kara yolu ile giriş yapabilirsiniz.

Bangladeş in Önemli Şehirleri :

Bangladeş’in başkenti ve en büyük şehri olan Dakka ile ikinci büyük şehri ve ayni zamanda an ticari liman şehri olan Chittagong dur. Bu iki önemli şehir dışında Sylhet, Khulna, Rangpur ve Rajshahi şehirlerini de sayabiliriz.

Bangladeş de Gezilecek Yerler :

Bangladeş lalbagh kalesi1- Lalbagh Kalesi : Başkent Dakka’da Bulunan Lalbagh kalesi UNESCO dünya mirası listesinde yer almaktadır.

2- Tajhat Sarayı : Bangladeş’in kuzeyinde olan Rangpur şehrinde yer alan Tajhat Sarayı günümüzde müzeye çevrilmiş yerli ve yabancı turistlere hizmet vermektedir.

3- Dhanmondi Gölü : Başkent Dakka’da bulunan bu göl ve etrafındaki yerleri dolaşıp gününüzü geçirip gölde ve kanallarda kayık sefası yapabilirsiniz.

Bangladeş Dhakeshwari tapınağı4- Dhakeshwari Tapınağı : Dakka’nın hemen dışında güney tarafında kalan Dhakeshwari Tapınağı Müslüman bir ülke olan Bangladeş’in ve Bangladeş Halkının diğer kültürlere ve dinlerine gösterdiği saygıyı ve iyi niyetini görebileceğiniz bir tapınaktır.

5- Ramna Parkı : Başkent Dakka’nın merkezinde olan bu park Dakka’nın trafiğinden karmaşasından kaçıp rahatlayabileceğiniz ve Bangladeş halkı ile kaynaşabileceğiniz yerdir.

6- Bangladeş Ulusal Müzesi : Dakka’da bulunan müze Bangladeş tarihini ve kültürünü tanıtmaktadır.

7- Cox Bazar Bölgesi : Bangladeş’in Güney kısmında yer alan bu bölge dünyanın kesintisiz en uzun kumsalına ev sahipliği yapmaktadır. Ayni zamanda Bangladeş de en fazla turistin ziyaret ettiği bölgeler arasında yer almaktadır.

Bangladeş Gece Hayatı :

Bangladeş kızlarıBangladeş geceleri diğer ülkelerden çok farklı bir tarzda hareket etmektedir. Bangladeş Müslüman bir ülke olması dolayısı ile yerli halka içki satışı yasaktır. Marketlerde alkollü içecek bulmanız nerdeyse imkansız gibidir. Bangladeş gecehayatı genelde büyük şehirlerdeki Otellerdeki barlarda ve şehirde yaşayan yabancıların kurduğu özel kulüplerde yaşansa da, doğru adresi ve doğru kişiyi bulduğunuz takdirde gerçekten çok güzel partilere katılıp eğlenmeniz içten bile değildir. Bir diğer gecehayatı olgusu ise ev partileridir. Ağırlıklı hafta sonları olan bu partiler hafta içi de düzenlenmekte ve yine sizi oralara götürebilecek bağlantılara ihtiyacınız olmaktadır.

Bangladeş gece hayatıBunların dışında son yıllarda genelde yabancıların bulunduğu ve rağbet ettiği bölgelerde Barlar, Publar ve Kulüpler açılmıştır. Ama bu yerlerdeki eğlencelerin görüntü olarak sadece alkol ile sınırlı olduğunu unutmayınız. Bunlara ilave olarak yerli halkın ve yabancıların gittiği clublar da ise ayrı bir durum söz konusudur. Orda olacak olanlar sizlerin yeteneğine ve de cebinizin durumuna bağlı olarak değişmektedir.
Yetişkin erkeklere yönelik eğlence hayatı içinse yukarda belirtilenler dışında alternatifiniz yok denecek kadar azdır. Gerisi sizlerin maceracı ruhunuza kalmıştır. Ama çok dikkatli olmanız gerekmektedir Allah muhafaza bir bilinmeyene de doğru yola çıkmış olabilirsiniz.

Bangladeş Yemek Kültürü :

Bangladeş yemekleriBangladeş yemek kültürü çevre ülkelerin etkisindedir. Özellikle Hindistan’ın etkisi büyüktür. Yemeklerde Hindistan’dan dahi fazla baharat kullanılmaktadır. Türk damak zevkine pek hitap etmese de yine Hint yemekleri sevenler için ideal bir mutfaktır. Ayrıca büyük şehirlerde Fast Food zincirleri, Lüks dünya mutfağından yemekler yapan restoranlar bulunmaktadır. Ülke genelinde hijyene pek önem verilmediği ve gıdaları uygun ortamda saklama gereği duymadıkları için sokak satıcılarından yemek yemekten kaçınınız.

Bangladeş Para Birimi :

Bangladeş’in resmi para birimi Bangladeş Takası yani BDT dır. Paranızı bozdururken bankaları tercih ediniz. Yanınızda avro ya da dolar olarak para götürünüz. Türk lirasına oldukça düşük kur uyguluyorlar zararınız büyük olabilir.

Bangladeş İklimi :

Bangladeş doğasıBangladeş de Aralık-Ocak aylarında kış mevsimi görülüp sıcaklık tüm yılın en düşük düzeyindedir. Ardından Şubat-Mart aylarında ilkbahar mevsimi görülmektedir. Geriye kalan Nisan-Mayıs ayları yaz mevsimidir. Bangladeş’in yaz mevsimi oldukça sıcak ve aşırı nemlidir. Haziran-Ağustos ayları arası ise musonların görüldüğü muson mevsimi olup oldukça yağışlı hatta sellere dahi sebep olmaktadır. Eylül-Kasım ayları arasında ise sonbahar mevsimidir. Ziyaret için en müsait olan dönem ise sonbahar sonu olan Kasım ayı ile ilkbahar başlangıcı olan Şubat ayı arasındaki dönemdir.

Bangladeş Trafik Ulaşım :

Bangladeş turuBangladeş’in trafiği bizlere göre tersten yani soldan seyir etmektedir. Şehir içi ulaşımda otobüs, Tuk tuk, Taksi ya da Rikşa adı verilen üç tekerlekli bisiklet taksilerdir. Şehir içi ulaşımda mümkün mertebe toplu taşıma araçlarından uzak durup, Taksiyi tercih etmenizi öneririm. Ayrıca Rikşa denen çek çekleri de kullanabilirsiniz. Şehirlerarası ulaşımda ise yolların bozukluğu ve şoförlerin dikkatsizliği yüzünden oluşabilecek kazalar sebebi ile tüm alternatifler içerisinden en güvenli olan uçak seferlerini kullanmanızı tavsiye ederim. Böylelikle kişisel güvenliğinizi de sağlamış olursunuz.

Bangladeş Uyarılar :

Bangladeş’te özellikle dikkat etmeniz gereken iki konudan ilki şahsi güvenliğinizdir. Kapkaç yan kesicilik çok sık karşılaşılan suç unsurlarıdır. İkincisi ise sağlık ve hijyen sorunlarıdır. Bangladeş’te hijyen çok büyük bir sorun olup her yerde yemek yemeyiniz. Çeşme sularından uzak durunuz. Bir diğer dikkat etmeniz gereken husus ise trafiktir. Ülke genelinde pek kurallara uyulmadığı bilinmektedir. Ayrıca gitmeden muhakkak sağlık sigortanızı yaptırıp aklınıza gelebilecek her türlü aşıyı yaptırınız.

Toplam 6 Yorum Var

  1. Sayın Asya Rehberi
    Göstermiş olduğunuz ince davranış için çok teşekkür ederim.Bu hafta açmış olduğunuz bir sonraki hangi ülke tanıtımı olsun başlığı altındaki ülkelerden bir çoğunu isim olarak biliyor ve haklarında daha önce yazılar okumuştum fakat içlerinden bir tanesi bence acayip sırıtıyordu. Bangladeş ismini görünce biran duraksadım nihayetinde bu site tanıtmış olduğu ülkelerin ardından bir yazı yayınlıyor bu yazıda gidip gören havasını suyunu kültürünü ve orada yaşanmış olan gece hayatı ile alakalı olarak yaşamış olduğu maceralarını anlatıyor, peki kaç kişi bangladeş deninnce gece hayatı ile alakalı hakkında bilgi sahibi oldukça az bu nadir yaşanabilen macerayı heyacanla bekliyorum, ve tekrardan teşekkür ediyorum başarılarının devamını diliyorum.

  2. asyarehberi kaç gündür geriye dönük yazıları okumaya başlayıp bitirince yin süprüz yapıp yeni ve az bilinen bir ülkeyi bizlere tanıttınız. artema isimli arkadaşa katılıyorum oldukça ilgimi çektiğini söylemem gerek. internetten baktığımda çok bir yazı ve tanıtımın yapılmdığını hatta çoüu sitedeki yazıların birbirinin kopyası olduğunu fark ettim. artema arkadaş gibi yayınlanacak bir anı macera varsa dört gözle bekliyorum.

  3. Bangladeş her yönü ile farklı bir yer. Eski yazılarınızı da devamlı olarak okuyorum yenilerini ise büyük bir merak içinde bekliyorum. Ellerinize sağlık

  4. 2 sene kadar bangladesh in baskenti dhaka da is icin kaldim.zit kutuplarin ulkesi diyebilirim.ama her sey e ragmen guzel dostluklar kurdum.yziniz icin tesrkkurlet.sanki o gunleri yasamis gibi oldum.ve birde hicbir sey degismemis gibi geldi bana

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*