Dünyanın En Issız Yerleri

İçinizde zaman zaman başınızı alıp kaçma isteği uyandığında, nereye gideceğinizi bilemiyorsanız size çok ıssız önerilerim olacak. Nüfus oranları alıştığımızın çok uzağında, keşfedilmemiş noktaları oldukça fazla olan bu kasaba/köylerde mutlu olmak için çok sebep var.

 

Ittoqqortoormiit
Ittoqqortoormiit

Sahip olduğu 2.166.000 km2’lik alanla dünyanın en büyük adası konumundaki Grönland’da, kalabalıklar içinde yalnızlık yaşayan Ittoqqortoormiit Kasabası’nda sadece 500 civarı insan yaşıyor.

1925 yılında 80 küsur inuit tarafından kurulan kasabada, kişi başına 388 m2 alan düşüyor. Karayolu ulaşımı bulunmayan kasabayatekne ve helikopter ile ulaşım sağlanıyor. Grönland’da yaşayanların bile zar zor gidebildiği, telaffuzu da en az ulaşımı kadar zor olan bu kasaba, oldukça izole bir alanda yer alıyor.

Yaşamlarını rengarenk evlerde, sessiz sakin idame ettiren insanların müthiş bir deniz manzarası var demek isterdim fakat maalesef yılın büyük bölümünde buz tabakasına bakıyorlar. Tahmin edebileceğiniz gibi geçim kaynakları avcılık ve balıkçılık.

Longyearbyen
Dünyanın en kuzeyindeki şehir Longyearbyen, Kuzey Buz Denizi’nde Norveç’e bağlı takımadalardan biri. 2100 kişinin yaşadığı bu kasabada neredeyse hiç suç işlenmemiş.

Kuzey Kutbu’na çok yakın olması nedeniyle ekim-şubat arası gece, nisan-ağustos arası gündüz yaşanan Longyearbyen’de, olağanüstü bir hal durumuna karşın 4.5 milyon civarında tohum saklandığı biliniyor.

Gidip görmek isterseniz Oslo’dan direkt uçuş bulunuyor, yalnız buraya dair bilmeniz gereken önemli bir detay daha var:Longyearbyen’de ölemezsiniz!

Longyearbyen

Falkland Adaları

3000 küsur kişinin yaşadığı ada, Arjantin’in yakınlarında yer alıyor. Adada yaklaşık 60 milyar varil petrol bulunduğu tahmin edildiğinden, İngilizlerin buraya göz dikmesi sonucu Arjantin-İngiltere gerginliği de son bulmuyor.

Neredeyse tamamı İngiliz asıllı olan halk, 2013 referandumu sonunda İngiliz yönetimine devam edilmesini istedi, Arjantin ise referandumu tanımadığını açıkladı.

Falkland-Adalari

Oymyakon Köyü

517 kişinin yaşadığı Oymyakon Köyü, dünyanın en soğuk yerleşim yeri olarak biliniyor.Köyde termal su kaynakları bulunduğundan ironik bir şekilde ismi ‘donmayan su’ anlamına geliyor. Diğer yandan tesisatın soğuktan donma ihtimaline karşılık evlerin içine tuvalet yapılamıyor.

1

Gasadalur

Faroe Adaları’nda 213 metrelik kayalıkların tepesinde kurulu olan Gasadalur’a ulaşım, sadece 2. Dünya Savaşı’nda yapılmış bir merdivenle sağlanıyor.

2002’de 16 kişi olan köy nüfusu 2012 yılında 18’e yükselmiş. Çevre köylere ulaşabilmek için 400 m yüksekliğindeki dağların arasından geçmek durumunda kalacağınız Gasadalur, el değmemiş doğasıyla masallardan çıkmış izlenimi yaratıyor.

g

About Oxygen 60 Articles
Hayaller ile geçen bir yaşam ve bu hayallerin sürüklediği yolculuklar ve maceralar. İnsan hayatında hayallerin bitmemesi gerektiğine inanan biri olarak yaşamımı sürdürüyorum. Son günlerde sıklıkla blog yazıyorum ve bundan keyif alıyorum.

Toplam 3 Yorum Var

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*