TAYLAND HAKKINDA

TAYLAND VİZESİ

Thai visa stamps Passport with Thailand visa

Tayland Türk vatandaşlarına kapıda vize uygulamaktadır. Gidişinizde dikkat etmeniz gereken pasaportunuzun en az altı aylık olmasıdır. Uzatma yapacak yada yeni alacaksanız daha uzuzn süreli almanız yönündedir. Uçakta verilen forma kalacağınız otelin adını yazmanız istenir. Gitmeden otel ismini not alırsanız faydası olur. Alacağınız 30 günlük vize yapacağınız tatil için sizlere fazlası ile yeterli gelecektir. Daha fazla kalmak isteyenler ise elçilikten 60 günlük(2 giriş haklı) veya 90 günlük(3 giriş haklı) vize alabilirler. Yalnız bu vizelerde her 30 günde yurt dışı yapıp gelmeniz gerekmektedir. Vize tarihinizi geçirmemeye çalışın. Geçirdiğiniz zaman veya herhangi bir sorunda polis tespitinden önce göçmen bürolarından vizenizi en fazla 1 haftalığına para karşılığı uzatabilirsiniz ve de geçmiş günler için cezanızı ödeyebilirsiniz. Vize tarihini geçirip uzatmadan tespit edilmeniz durumunda daha fazla ceza ödersiniz. Bazı durumlarda ya da vize sürenizi çok uzun süre geçirmişseniz deport edilme olasılığınız da olabilir. Alacağınız yeni vize süreleri uçakla girişte 30 gün karayolu ile de 15 gündür.

 

TAYLAND PARA BİRİMİ

thai baht kağıt thai baht madeni

Tayland’ın para birimi THB yani bahttır. Giderken paranızı yüzlük banknotlar halinde dolar veya avro yaparsanız zorluklarla karşılaşmazsınız. Türk Lirasının kuru düşük olup, ayni zamanda bahta çevirmede zorlanabilirsiniz. Diğer taraftan 50’lik 20’lik dolar ve avrolara da düşük kur uygulanmaktadır. Turistik yerlerde ve büyük şehirlerde hemen hemen her yerde döviz büroları bulabilirsiniz.

 

TAYLAND’DA ULAŞIM VE TRAFİK

tuktuk2 skytrain tuktuk1

Tayland’ın trafiği bizlere göre ters olup araçlar sol şeridi kullanmaktadır. Bu yüzden ilk başta zorluk çekebilirsiniz. Tayland trafiği yoğun olmasına ve o keşmekeşe rağmen tek bir klakson sesi dahi duyulmamasını ilk başta garipsemeniz kaçınılmazdır.
Tayland için genel olarak konuşursak; şehir içi ulaşımda tuk tuk denen arkası açık pikapları kullanabilirsiniz. Bu tuk tuklar dolmuş gibi sefer yapıp belirli güzergahlar arasında taşımacılık yapmaktadır. Ayrıca adrese gitmek istediğinizde taksileri, motor taksileri ile iki kişilik üç tekerlekli motordan bozma yine tuk tuk denen araçları kullanabilirsiniz. Adrese gideceğinizde dikkat etmeniz gereken taksilerde fiyatı pazarlıkla belirleyip binmenizdir. Özellikle şehir içi ve de kısa yollarda taksimetreyi açtırmasını isteyiniz. Motor taksi ve üç tekerlekli tuk tuklarda ise binmeden fiyatı anlaşıp öyle binmenizi tavsiye ederim. İlaveten Bangkok’ta Skytrain ya da metroyu kullanmanızdır ki daha rahat ve de kolay seyehat edebilesiniz.

Şehirlerarası ulaşımda ise otobüs, yataklı tren, uçak veya taksi seçenekleri mevcuttur.

 

TAYLAND YEMEK KÜLTÜRÜ

yemekmeyve   yemek balıkyemek ortam

Tayland’da yemek kültürü çok geniş olup dünya mutfağında ilk onda yer almaktadır. Üzülerek Tay halkı evde yemek pişirmeyip yemeklerini dışarıda yemeyi tercih etmektedirler. Tayland’da dünya mutfağından lezzetler sunan kaliteli, lüks ve pahalı restoranlar bulacağınız gibi sokak satıcılarının yaptığı Tayland yemeklerinden yiyebilirsiniz. Yalnız unutulmamalıdır ki tay mutfağında acı vazgeçilmezdir ve dikkatli olmanız gerekmektedir. Bunun dışında yine sokaklarda yapılan tavuk döner, şiş kebap, kesilip soyulan tropik meyveler ve de çok farklı türdeki yemeklerle de karnınızı doyurabilirsiniz. Ama en önemlisi envai türde deniz mahsulleri olup, gerçekten Tayland’da çok ucuza yiyebilirsiniz. İster lüks isterse salaş bir mekan olsun fark etmez, deniz ürünleri gerçekten taze, lezzetli ve en önemlisi ise fiyatları çok uygundur.

 

TAYLAND’IN ÖNEMLİ ŞEHİRLERİ
Tayland’ın başkenti tayca ismi melekler şehri anlamına gelen Krung Thep yani Bangkok’tur. Bunun yanında Tayland’ın şehirleri arasında öne çıkanlar ise Chiang Mai, Phuket, Pattaya ile Hua Hin’dir.

bangkok8 pattaya3
…………………BANGKOK………………………………………….PATTAYA…………………

phuket3 chiang mai hua hin

………..PHUKET……………………CHİANG MAİ……………………HUA HİN…………..

 

TAYLANDIN İKLİMİ

GÜNEŞLİ YAĞMURLU

Tayland’ın iklimi yağışlara göre şekillenmektedir. Bunlar ise Mayıs-Ekim arası yağışlı sezon ve Kasım-Nisan arası da kuru sezon olarak nitelendirilebilir. Ortalama sıcaklığı 25-35 arasında seyredip mevsimsel farklılıklar az görülür. Nem oranı aşırı yüksektir özellikle yağışlı sezonda gerçek sıcaklığı 5-6 derece fazla hissetmenizi sağlayıp resmen bunaltıcı bir hal alabilir. Bu yüzden çoğu turist kuru sezon olan kasım ile nisan ayları arasında gitmeyi uygun buldukları için Tayland’ın turizm sezonu da bu tarihler arsında yer almaktadır. Doğal olarak bu tarihler arasında konaklama dahil tüm turistik hizmetlerin fiyatlarında aşırı bir artış olmaktadır. Mayıs ayının gelişini takriben muson yağmurları başlaması ile birlikte yağışlı sezonda başlamış olur. Turistlerin çoğunluğunun bu tarihleri tercih etmemesinden dolayı da ölü sezon olarak adlandırılır. Bu tarihler arasında konaklama ve de diğer turistik hizmetler diğer aylara göre oldukça düşük olmaktadır. Yalnız yağışlı sezonun ilk ayı olan Mayıs ile son ayı olan Ekimde fiyatlar daha yüksek olmaktadır.

Toplam 7 Yorum Var

  1. Polat abi kalemine sağlık abicim, bu güzel bilgileri bizlere sunduğun için teşekkürler. Devamını heyacanla bekliyorum 🙂

    • Teşekkürler Can kardeş. Şu tanıtımları bitirsem diğer yazılara başlayacağım zaten Vietnam yazımın devamı duruyor biliyorsun daha onu tanıtım yazısını yazıp, ardından hikayeyi yayınlayacağım

  2. açıklayıcı olmuş genel hatları ile. ama tayland tatiline gidecek olanlara tavsiyeler bölümü açabilirsiniz.

    • Sn. Can Göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için teşekkür ederiz.
      Belirttiğiniz gibi 30 güne kadar turistik amaçlı kalışlarda kapıda vize alınmaktadır. Dikkat edersen vize açıklamasının ilk cümlesinde kapıda vize verilmektedir diye belirtilip açıklamanın devamında 30 günlük vize olarak devam etmektedir. Bu kapıda alacağınız 30 günlük vize için geçerlidir. Yazının devamında ise daha uzun süreli kalmak isteyenler için vizeler açıklamaktadır. Taylanda şayet hava yolu ile giriş yapıyorsanız 30 günlük girişte verilen vize ile giriş yapıyorsunuz kara yolu ile giriş yapıyorsanız 15 günlük vize ile giriş yapabiliyorsunuz. Yani 29-30 günlük sabit bir muafiyet yoktur. Yani dediğin gibi belirtmiş olsaydık bu nokta gözden kaçabilir ve okuyucuları yanlış yönlendirmiş olabilirdik.
      Tabi Herzaman tedbirli olup giteden önce İlgili Ülkenin Elçiliklerinden veya Temsilciliklerinden bilgi alınmasını tavsiye ederim. Gidilecek ülkenin Vize uygulamaların son halini öğrenip öyle hareket edilmesi taraftarıyım.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


*